Uitbreiding woonhuis, houtskelet aanbouw van twee verdiepingen

Korhoenstraat, Nijmegen

  • Aanbouw
  • Verbouwing
  • 2021

Deze karakteristieke woning uit 1949, met oorspronkelijk twee slaapkamers en een kleine zolder, werd voor het gezin met drie kinderen te klein toen ze in verwachting waren van een tweeling. Een architect en Peter Bouw Bedrijf zijn ingeschakeld om van het sfeervolle huis een ruime gezinswoning te maken, met voldoende slaapkamers voor de zeven gezinsleden. Aan de achterkant van de woning is een aanbouw gerealiseerd van twee verdiepingen. In totaal is er 30 m2 extra woonoppervlakte gecreëerd.

Er is gekozen voor houtskeletbouw. Met deze bouwmethode hebben wij in korte tijd (3 maanden) een uiterst duurzame en betaalbare aanbouw gerealiseerd. Hout is veel lichter dan beton en leent zich goed voor prefabricage. Belangrijke componenten van de aanbouw zijn vooraf, onder ideale omstandigheden, vervaardigd in onze eigen fabriek.

De begane grond van het nieuwe woongedeelte is opgesplitst in een grote woonkamer en een kleine, afsluitbare, flexibele ruimte die kan dienen als werkkamer, speelkamer of extra slaapkamer. De schuifpui met grote ramen over de volledige breedte van de woning, zorgt voor een mooie lichtinval.

De bewoners wilden ook graag boven uitbreiden en voldoende slaapkamers creëren voor hun vijf kinderen. Omdat het plaatsen van een extra verdieping als blok boven op de woning vergunning-technisch niet mogelijk was, is er besloten om het schuine dak met dakpannen van het oorspronkelijke huis, door te trekken boven op de aanbouw. Door het plaatsen van drie dakkapellen op het dak, is er veel extra ruimte gecreëerd. Naast het realiseren van een aanbouw, is ook de oorspronkelijke woning flink onder handen genomen. Zo zijn alle wanden op de eerste verdieping eruit gehaald en met een architect is gekeken naar een nieuwe, efficiëntere indeling. In totaal heeft de woning nu – na de verbouwing – op de eerste verdieping vier slaapkamers en twee badkamers. Op de oorspronkelijk zolder is een vijfde slaapkamer aanwezig.

Ook de afwerking van de woning is door Peter Bouw Bedrijf opgepakt. Onder andere hebben wij het stucwerk verzorgd en is de vloer van de gehele begane grond vervangen door een gevlinderde betonvloer met vloerverwarming.

Omdat het gezin tijdens de verbouwing niet in de woning kon verblijven, was het naleven van de strakke planning van groot belang. Het is ons gelukt om na 3 maanden, op de vooraf afgesproken opleverdatum, de sleutels aan de bewoners te overhandigen. Ondanks een aantal tegenslagen tijdens de bouw, zijn we tevens netjes binnen het afgesproken budget gebleven. De relatief kleine woning is getransformeerd naar een ruime, sfeervolle, moderne gezinswoning waar de zeven gezinsleden van plan zijn nog lange tijd te genieten.